Rata editors s’estrena a Edicionària [la crònica]

edicionaria

Rata editors, és el nostre projecte més personal. Aprofitant la trajectoria familiar de més de 100 anys en el món de la impressió i edició, produïm tot tipus de productes dissenyats per diferents creatius en edicions limitades i que respecten el medi ambient.
Tot i ser amants del paper, també experimentarem en diferents suports.

Edicionària són unes jornades d’edició independent que organitza Comerciants de núvols, i que vàren tenir lloc els dies 1,2 i 3 de desembre de 2015 a diferents espais de la ciutat, l’objectiu és crear un marc de debat entorn al sector editorial independent de Mallorca i crear sinèrgies entre diferents projectes.

12301561_1711900239043187_8374197783801038596_n

Per això es vàren organitzar diferents taules rodones a les que vàren participar: editors, periodistes, dissenyadors, gestors culturals, etc. Des de l’organització, se’ns va encarregar coordinar la taula de treball “Llibreters, distribuïdors i gestió” a la que vàrem convidar a participar a Mar Rayó (gestora cultural i experta en foment de la lectura), Àngela Pujol (que ha treballat com a comercial en una distribuidora) i a Francisca Niell (coordinadora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma).

Amb elles i la resta d’assistents vàrem obrir un debat on vàrem parlar d’alguns dels temes que més preocupen al sector: com és la distribució, el paper de les llibreries, model de futur de les biblioteques i el rol que ha de tenir el sector públic en tot això.

Algunes de les conclusions a les que vàrem arribar, vàren ser que la producció editorial del nostre país està sobredimensionada, afegit al poc temps del que disposen els llibreters i que la distribució és poc especialitzada fa que molts dels nostres llibres no arribin o es perdin dins de les llibreries.

Per això, vàrem parlar d’alternatives i de nous models de distribució (& possibilitats que ens obri internet), tot i que només vàrem arribar a una conclusió: la necessitat de la professionalitat en totes aquestes etapes de la vida d’un llibre.

A més, també vàrem parlar del possible paper que poden jugar les biblioteques municipals com espai de difusió del sector editorial independent, i de la necessitat de treballar en la creació d’un decàleg de bones pràctiques del sector editorial perque el puguin subscriure editors, llibreters, escriptors i institucions públiques.

12295264_1712151692351375_7088824738184861696_n

El dia següent, el dijous va tenir lloc la Fireta noctura d’Edicionària: una oportunitat per exposar els nostres productes i donar-los a conéixer al públic. Per nosaltres va ser la nostra estrena, i vàrem aconseguir arribar a temps amb el Coloring book de Bàrbara Alca, i les totebags que vàrem estampar amb serigrafia uns dies abans.

No us perdeu la crònica de Tonina Matamalas de la resta de jornades!

Estam molt contents de la oportunitat que va suposar per nosaltres, i des d’aquí volem donar les gràcies a Comerciants de Núvols per organitzar unes jornades així.

La pròxima cita per Rata Editors serà el Rata Market (diumenge 13 de desembre) on tendrem un stand amb una alguna altre novetat.

 

Foto destacada: Pere Bota / Última Hora

Share this postLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *