Avui hem presentat l’estudi de públics de la Revetla de Sant Sebastià

IMG_6303

La regidora de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, Eva Frade i el gestor cultural de Rata Cultura Expandida que assessora musicalment l’Ajuntament amb la programació de la Revetla, Miquel Ferrer, han donat a conèixer les conclusions i els resultats de l’enquesta generalista sobre la Revetla de Sant Sebastià.

Enguany han pujat un 7% les propostes presentades per a la programació de la Revetla. 
“Hem de millorar la comunicació de la Revetla, ja que hi ha gent que ens demana estils que fa anys que es fan com el jazz, però hem encetat un bon camí amb el vídeo de Clara Ingold que ha tingut 15.000 reproduccions i ha arribat a molt públic”, ha dit la regidora. Frade s’ha mostrat satisfeta per l’increment d’ofertes musicals rebudes. “El 2015 es presentaven 230 ofertes i enguany se n’han presentat 310”, ha dit.
Ferrer ha explicat que la gran diferència respecte l’any passat és que l’enquesta ha estat prèvia a la confecció del programa. “Aquesta fase d’estudi de públic es fa ara i d’aquí 15 dies es posarà en marxa la votació per triar els caps de cartell”, ha dit.
Algunes de les conclusions de l’enquesta:
-7 de cada 10 ciutadans/es han assistit a la Revetla en els darrers 5 anys
-A una escala de l’1 al 4 valora la majoria de la població puntua la revetla en un
2,6 de mitjana ponderada
-El grup d’edat d’entre 31 i 50 anys són els que menys senten representants els
seus gustos.
-Els estils musicals que més es troben a faltar són Rock, Indie, Punk, Eletrònica
i Jazz.
-Més del 50% dels enquestats/des creu que s’hauria de millorar la programació
musical
-Millorar neteja i torradores són les següents demandes més populars
-La ciutadania proposa ampliar la Revetla a espais com Pere Garau, sa Riera,
s’Escorxador, parc de ses Estacions i Ses Voltes.
Aplicacions pràctiques enquestes al programa 2019:
– Un dels espais que es proposaven tant a l’enquesta 2017 com 2018 és sa Feixina, espai que s’estrena a la programació de la Revetla d’enguany
– L’any 2017 es demanaven més activitats a les barriades, enguany s’ha programat el cicle Zona Restringida que durà activitats multidisciplinàries a espais no convencionals dels cinc districtes de la ciutat. Ferrer, en aquest sentit, ha explicat que es programaran 5 espectacles a a espais com un comerç, una escoleta, un bus, etctétera dels cinc districtes. “Rompen l’esquema de només música i durem dansa i altres disciplines i la mateixa activitat es podrà veure a cinc districtes de ciutat”, ha dit.
– Els gustos musicals de la ciutadania es tindrà en compte a l’hora de realitzar la programació de la Revetla de Sant Sebastià 2019, i els caps de cartell de les places més populars es triaran per votació popular.

-La música electrònica i el rap eren uns dels estils que més es trobaven a faltar en les enquestes i enguany tindran una major presència a la programació. En aquest sentit, l’espai de Jacint Verdaguer esdevenirà un espai de música emergent amb programació de rap i la música electrònica s’ubicarà a Sa Feixina i no a la plaça de Cort.

Pots consultar l’estudi complet aquí.

Convocatòria contractació d’actuacions artístiques Zona Restringida (Festes Sant Sebastià)

43417507_328718534551352_3920554505518710784_n

Dos dels objectius del nostre projecte del Servei d’Assessorament musical de la Revetla era organitzar activitats als diferents barris de la ciutat i generar experiències culturals més properes, per això us presentam ZONA RESTRINGIDA:

Avui s’ha publicat la convocatòria per a la contractació d’actuacions artístiques dins el cicle ‘Zona Restringida’ amb motiu de les Festes de Sant Sebastià.

La proposta es fonamenta en la idea de realitzar 5 passis de 5 microespectacles (dansa, teatre, música, circ, teatre de gest, etc.) a cada un dels 5 districtes de la ciutat. Cada un dels passis de cada espectacle es farà a un espai “no convencional” de la ciutat i/o en
aquells que donen vida a la ciutat (biblioteques, escoletes, poliesportius, oficines, comerços emblemàtics, transport públic, etc. ), amb la finalitat de dinamitzar artística i culturalment els espais coneguts per altres usos dels districtes i també els espais desconeguts que
s’amaguen dins els mateixos.

 

S’obre la contractació de:

-Cinc espectacles que hauran de realitzar 5 passis en cada un dels 5 districtes. La durada de cada passi serà d’uns 10-15 minuts.
– Una proposta d’ambientació i/o animació musical (música en directe, Dj, speaker, música enllaunada, etc.) a realitzar en cada un dels districtes, amb l’equip de so i llum inclòs, per amenitzar una plaça (o similar) que servirà de punt de trobada pels microespectacles del districte, al llarg d’aproximadament 3 hores.
Totes les activitats seran gratuïtes pels participants, que hauràn de reservar les entrades
amb anterioritat.

Podeu presentar les vostres propostes fins el 23 d’octubre. Teniu tota la informació al perfil del contractant.

Oberta la inscripció per participar al Rata Market de Nadal (fins el 25 d’octubre)

43350138_974487672759485_7742632132563959808_n (1)

INSCRIPCIÓ OBERTA per participar al Rata Market DE NADAL 💥
Ets artesà, dissenyador o artista? Vols vendre els teus productes o donar a conéixer el teu projecte en un mercadet molt especial pel que passen més de 5.000 persones?

Anima’t a participar-hi!

Inscripcions obertes fins el 25 d’octubre awww.ratamarket.com

 El 15 i 16 de desembre tendrà lloc el Rata Market per quarta vegada a Palma, a més ampliam la zona de mercadet, gastronòmica i d’activitats per millorar l’experiència de tots.
L’Antic Parc de Bombers és l’espai triat pel Rata Market, és ampli, d’aire industrial, amb fàcil aparcament i cobert.

Rata Corner a Els Entusiastes

ent

L’equip d’Els Entusiastes d’IB3 ens va acompanyar durant la preparació del segon programa de ‘Rates a la fresca’  i vàren realitzar aquest monogràfic que podeu veure aqui abaix i on parlam de com fer arribar la cultura als joves, d’internet i de com va néixer Rata Corner. Esperam que us agradi tant com a nosaltres.

 

S’obre el termini de presentació de propostes per a la contractació a la Revetla (fins el 5 d’octubre)

concert-3387324_1920

Avui s’ha publicat a la plataforma de contractació els plecs per a la contractació artística de la Revetla 2019. Les ofertes es podran presentar fins el 5 d’octubre a les 14h.

Pper presentar la documentació, que s’ha de presentar en paper a les oficines de Participació Ciutadana (Plaça Santa Eulàlia 9, 4a planta) o per correus notificant-ho per correu electrònic a la regidoria.

També es poden consultar els plecs a la web de Participació Ciutadana.

Als plecs podràs llegir tota la informació, però a continuació et deixam quatre consells:
– Hi ha 31 lots, un per cada actuació musical de la revetla. Podeu presentar la mateixa proposta a més d’1 lot, si creieu que encaixa (per exemple els teloners)
-Els licitadors (persones, grups o empreses) poden presentar totes les propostes musicals que vulguin.
-La proposta ha d’incloure totes les despeses de l’esdeveniment (catxet, desplaçaments, dietes, assegurança, allotjament, etc.) en el format que hi trobareu.
-Enguany per primera vegada s’inclouren criteris socials, és a dir, que a l’hora de fer la proposta podeu especificar si inclou alguna d’aquestes (transcripció en llenguatge de signes, adaptació de la música amb plataformes vibradores per a persones sordes, etc.)
Si tens dubtes ens pots escriure a santsebastia@ratacultura.com o anar a l’oficina de Participació Ciutadana (Pl. Santa Eulàlia 9, 4a planta)

Obrim convocatòria per una nova edició del Rata Market a Marratxí

ratamarket_marratxi1

 

 

 

 

Teníem ganes d’organitzar un Rata Market a l’estiu, i cercant un espai singular en vàrem trobar un molt especial a Marratxí, és el Museu del Fang de Marratxí, ubicat a un antic molí a Sa Cabaneta rodejat de pins i ullastres, en un espai amb molt d’encant que pensam que és perfecte per a passar un dia en família i amb els amics.

Així que si vols ensenyar el teu projecte o vendre el teu producte, aprofita aquesta oportunitat i inscriure’t.

 

 

 

 

 

OBRIM CONVOCATÒRIA
Ets artesà, dissenyador/a o artista? Tens un foodtruck? Anima’t a participar a l’edició d’estiu de Rata Market i dóna a conéixer els teu projecte o producte.
Estam preparant una nova edició per a tots els públics, en un entorn amb molt d’encant i amb una programació d’activitats interessants!

Quan serà el #RataMarket?
 dissabte 29 de setembre de 11 a 23h
Al Molí del Museu del Fang (Carrer del Molí 6, Sa Cabaneta, Marratxí)
Inscripcions fins el 19 d’agost a www.ratamarket.com
Amb el suport de l’Ajuntament de Marratxí.

L’equip de Rata Cultura Expandida realitzarà el servei d’assessorament musical de la Revetla de Sant Sebastià 2019

37245025_10156476332914920_3318451608752226304_n

La regidora de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, Eva Frade, i el gestor cultural Miquel Ferrer  han explicat quines seran les línees mestres que guiaran la confecció del cartell musical de la Revetla de Sant Sebastià 2019, després de que el nostre projecte hagi guanyat el concurs convocat per l’Ajuntament de Palma.

 

El nostre projecte vol una Revetla de Sant Sebastià més inclusiva,  multidisciplinar i amb concerts a espais poc convencionals

 

Estam molt il·lusionats amb el projecte com a ciutadans i professionals del món cultural poder ajudar a fer unes festes millors, és un projecte d’equip que vol aconseguir unes festes populars més participatives, amb una programació de qualitat i coherent  i obertes a nous públics.

Volem seguir amb la tasca que va iniciar l’any passat Tomeu Canyelles per tal de fomentar els grups emergents locals i els músics amb repartori propi.

Per fer-ho comptam amb un equip multidisciplinar format per professionals d’àmbits que pensam que són necessaris per a impulsar les festes de Sant Sebastià. Coordinat pel gestor cultural Miquel Ferrer, el nostre equip està format per Edy Pons (músic); Margalida Mateu (periodista i gestora cultural); Clara Ingold (actriu i músic); Raül de Tena (periodista), Marc Ventosa (programador i assessor musical) i Rafa Rigo (tècnic de so).

Els principals objectius del nostre projecte són:

  • Impulsar el procés participatiu i aconseguir una major implicació de la ciutadania en la Revetla. Continuar amb la feina començada en les anteriors edicions,  es realitzaran enquestes als ciutadans, que s’ampliaran amb taules informatives als diferents districtes de ciutat i amb reunions obertes amb entitats i professionals del sector. Es realitzarà una campanya de comunicació específica per impulsar-ho.
  • Una Revetla més inclusiva. La festa més popular de la ciutat no pot deixar de banda aquelles persones que tenen alguna discapacitat. Per aquest motiu es volen posar eines perquè les persones amb discapacitats gaudeixin de la Revetla. Així, es preveu que la programació inclogui propostes inclusives con concerts per a persones sordes on es treballa amb diferents vibracions, que emet la música; es pot fer un espectacle de llum que vagi amb els diferents ritmes, o interpretar en llengua de signes les lletres d’algunes cançons. Així, s’aconseguirà que la música no només s’escolti sinó que es senti.
  • Unes festes més properes i que apropin la cultura a espais poc convencionals: es vol que les festes de Sant Sebastià Sant Sebastià arribin també als barris amb l’objectiu d’acostar-les a més persones i fer-la més propera i cultural. Així, enguany es planteja incloure altres disciplines a més de la música (dansa, circ, teatre, música, etc.) amb espectacles a  espais no convencionals sota el títol  ‘Zona Restringida’. Amb aquesta programació es complementarà el cartell, amb propostes més íntimes i experimentals. Així els ciutadans podran guadir de propostes escèniques a espais no convencionals com per exemple: unes oficines municipals, un aparcament, una habitació d’un hotel o una escola municipal.
  • Garantir una programació musical de la revetla de qualitat, atractiva i coherent. Seguirem fomentant els grups locals emergents i els artistes amb repartori propi, i el nostre objectiu és rebre el màxim de propostes per a poder programar una revetla de qualitat i atractiva. Per això donarem a conéixer la convocatòria de contractació que llançarà l’Ajuntament de Palma entre el màxim d’agents del sector i realitzarem una reunió oberta amb artistes locals per resoldre dubtes i donar a conéixer el procés administratiu.

Vols que t’avisem quan l’Ajuntament de Palma obri el termini per a la contractació de grups per la Revetla de Sant Sebastià?

-> Deixa el teu e-mail aquí.

 

El primer cap de setmana de Maig torna el Rata Market a Sineu

RATA_MARKET_03_Facebook

El Rata Market torna a Sineu, durant la fira, ocuparà el Claustre de l’Ajuntament de Sineu, durant el cap de setmana del 5 i el 6 de maig per omplir-lo amb 30 paradetes plenes de creativitat i amb productes fets en petita escala i produïdes de manera artesanal, molts d’ells díficils de trobar a les botigues i fires convencionals.

A més, hi haurà una programació d’activitats que tenen a la música com a fil conductor amb concerts, contacontes musicals. A la web del Rata Market teniu tota la informació.

Vos convidam a viure un cap de setmana diferent amb nosaltres!

 

Arriba Sant Jordi i editam “482mm” el nou poemari de Damià Rotger

19875284_1860106814316518_7526327327877354567_n

 

S’acosta  Sant Jordi, un millors dies de l’any (com a mínim, per nosaltres) i ho volíem celebrar editant un nou poemari: 482mm de Damià Rotger, que presentarà acompanyat per Emili Sánchez Rubio el dimecres 18 d’abril a la llibreria Rata Corner.

Aquest poemari, segueix la col·lecció que vàrem començar amb “Llibre de Minúcies” de Miquel Rayó.

482 mm el tercer llibre de poemes de Damià Rotger, el blau del cel (que tot ho agombola, tot i tenir la longitud d’ona de color més curta) i el blau del mar, però sobretot el blau del cor, representen aquell buit tan asfixiantment ple que posseeix als qui en percebre l’arribada ja intueixen el final. Com si el poeta convertís la lambda (λ) amb què es mesuren les ones en una Lambada en bucle ad eternum, per haver provat de mesurar l’amor. Té sentit que el poeta tipògraf, en aquest nou llibre on ja no parla a través de l’estètica de la lletra, s’hagi plantat davant dels mateixos temes ―l’amor, el sexe, l’existència i la paraula― amb la seva guitarra, i en sentim, en molts dels versos, les cordes invisibles però gitanes.

No hi ha conflicte, no hi ha ferides, ni retrets, ni plors i, tanmateix, una desesperació pacífica ―una mena de lletania del coneixedor de l’absurd― s’estén pels poemes, com si el poeta hagués endevinat la immortalitat (l’infinit!) en “el cant blau d’amor etern/ a la mar amiga i profunda/ del naufragi”. Una mar que és femenina i masculina al llarg de tot el llibre: el mar representa un espai capaç de contenir, mentre que la mar és un ens animat i per tant, capaç de sentir i de moure’s.

L’observació i la lectura pacients i engrescades acompanyen l’autor pel camí de pells i llum, fins a aquestes conclusions. Rotger confessa la seva adoració a Ponç Pons, però també la complicitat amb grans poetes de les Illes, com Antònia Vicenç o Pere Gomila, i amb els seus coetanis, en alguns casos a través de cites directes de versos i, en d’altres, sense que sigui un acte premeditat. Els verbs de creació d’en Damià (“encullerar”, desumbilicar”) tenen aires de l’aranyonar i l’emmelar-se de Josep M. Llompart. I el seu “llapis verge com una platja” que escriu “límits per nedar abismes” em recorda el preciós haiku de Pau Castanyer, on el sonsardinenc declarava: “Vull nedar-te la pell/ i fer-te la mar”.

El paisatge, encara alletant per la mare Menorca, es personifica en les dones que el poeta estima. Cada pam de mar és un pam de pell, cada penyassegat ―un coll que s’estira, cada platja és un entrecuix i les ones hi arriben i se’n tornen com espasmes de plaer. Hi ha talaiots que embranquen “finits / en les cambres del Temps”, hi ha “l’herba cíclica de la drecera” i òlibes que “estenen en l’aire el blau amuntegat durant la nit”. Perdura, doncs, aquest amor per la natura d’aquest indret meravellós que és, en igual mesura, inclement i que comanda la matèria i la no-matèria ―tant escolpeix la roca i els cossos, com la paraula i les ànimes. Fins a l’extrem; fins al bell poema Olles foradades, on el poeta fa barrina amb la “flora estremidora” i s’hi intercanvia els òrgans.

Damià Rotger assumeix la irresolubilitat de la seva constant pregunta: quina és l’essència ―la veritat més pura, d’entre tot l’amor i tota l’aigua i tot l’existir? Al final d’un dels primers poemes, titulat Sanitja, ens la planteja amb una imatge quotidianament preciosa: tot rentant-se la cara es demana “què és realment important,/ l’aigua que la paraula agafa per portar/ al rostre del món intel·ligible/ o les gotes que queden,/ inabastables, al mar?”. I, segons jo, ell mateix ens ofereix la resposta ―allò que de veres importa, la quintessència de la vida, és la poesia.

Al capdevall, aquest blau de Rotger són tots els blaus alhora ocupant la buidor que tenim a sobre, la que ens habita a dins i la que ens envolta, als illencs, pels quatre cantons. Un blau que abans del segle XII (abans que per motius que desonec es definís com el color de la Mare de Déu i, per extensió, el dels purs i es innocents), ningú no es posava perquè ja hauria sigut fer-ne un gra massa. Un blau que, com el de la Barcelona maragalliana, “tot s’ho empassa i resol i canvia,/ i ho torna en oblit, consol i alegria”. Un blau que no s’esborra, com l’Amor d’aquella cançó que, malgrat parlar d’un desamor, ens fa i farà ballar per molts anys en l’arravatament més intens de desig i alegria.

30689221_10156254497464920_6584774954619764736_n

Damià Rotger Miró  (Ferreries, Menorca, 1981)

Tipògraf, docent i poeta. Ha publicat els llibres de poemes Grams de tu (Ed Menorca, 2015), Lletrescades (Ed Campgràfic, 2016) i 482 mm (Ed Bilibú, 2018). Els seus poemes s’han publicat en les antologies Illanvers (2016), Mianorca (2016), Lletraferits 2017 i Veus Paral·leles (2017), i és autor d’una de les parts del llibre Sgt. Pepper’s a través del espejo (T&B Editores, 2017). Juntament amb Marc Fuentes, ha publicat els fanzines punk-poètics Nedar la fosca (2016) i La carn i l’innombrable (2017).

El seu interès per la poesia dita, l’ha portat a recitar en multitud d’actes, presentacions, festes i festivals i a organitzar, des de fa dos anys, Lluna de mala llengua, recitals poètics a on els versos inunden la nit palmesana.

Ha guanyat el segon Premi de Poesia Illa de Menorca, diverses edicions de Poetry Slam (sent el subcampió anual del Poetry Slam Mallorca 2014), i ha sigut finalista a prestigiosos premis de poesia en català.

Com a tipògraf és professor de disseny tipogràfic, història de la tipografia i projectes editorials, i autor de més d’una dotzena de noves famílies tipogràfiques, tant de recreació històrica com de formulació contemporània. Imparteix conferències i tallers per tot el país, ha estat jurat en diferents concursos de tipografia i ha obtingut nombrosos premis i reconeixements nacionals i internacionals. Els seus treballs s’han exposat i publicat per tot el món; Mallorca, Barcelona, Amèrica, Madrid, França, Xina, Rio de Janeiro, València, Alemània, etc.

 

 

 

 

Taller “La lletra com a imatge” amb Marta Cerdà a Setfonts

taller MARTA CERDÀ

Arriba una nova edició de Setfonts, la setmana del disseny i la tipografia a Palma. Hi trobareu tota la informació a la seva web.

Avui us presentam el taller que realitzarà Marta Cerdà “La lletra com a imatge” i que té una durada de 8 hores (dijous 19 d’octubre de 10 a 14h i de 16 a 20h) i es realitzarà al Teatre Mar i Terra; aquí teniu tota la informació:

AFAR-13

Objectiu i competències a adquirir
En la nova cultura visual que ens envolta la lletra deixa de ser una unitat llegible per ser una imatge suggerent. Com a dissenyadors hem de ser capaços de sintetitzar, per exemple, una pel·lícula i capturar la seva essència a través d’una tipografia feta a mida.
En aquest taller:
– Desenvoluparem un cartell tipogràfic per a una pel·lícula que ens agradi
– Investigarem sobre els límits entre expressió i funció
– Explorarem les connexions entre escriptura, tipografia i llenguatge

Contingut del taller
Farem una mirada ràpida a la història dels títols de crèdit centrant-nos exclusivament en la part tipogràfica. Veurem també exemples professionals reals d’encàrrecs per a un tipògraf o un dissenyador, realitzats per un director d’art i que apunten una direcció tipogràfica
concreta.
Un cop tinguem clar quin cartell volem dissenyar, donarem una mica de teoria sobre la tipografia modular perquè ens serveixi d’ajuda per poder començar a treballar. La tipografia modular es basa en un conjunt peces que es repeteixen o encaixen en una construcció tipogràfica. Aquest tipus de construccions ens ajuden a generar un resultat als nostres dissenys més singular i adaptat al producte. Sense haver de ser tipògrafs, ja que ens permet simplificar els mòduls o complicar al nostre gust, homogeneïtzant el resultat, ja que les mateixes peces formaran tot l’alfabet

Activitats d’aprenentatge
El cartell es podrà fer individualment o en grup.
El primer exercici és curt i ens servirà per començar a escalfar motors. Es repartiran una sèrie d’espècimens tipogràfics. L’exercici constarà en situar un o diversos gèneres cinematogràfics que corresponguin amb cada tipografia.
Després escollirem quina pel·lícula volem fer i definirem el contingut tipogràfic a presentar a través d’un moodboard.
I el tercer i últim exercici és el més important, es tracta de dissenyar el cartell en qüestió. La tipografia serà l’element principal i protagonista.

Preu 75€ (60€ si estàs inscrit a les Jornades professionals)

Places limitades. Inscripcions: hola@ratacultura.com

 

MANEL-2

Pages:1234»